De 2500 de ani, ni se spune că trebuie să căutăm fericirea. Aristotel îi spune „eudaimonia”, în grecește, din „eu”=„bun” și „daimon”=„spirit”. Cu alte cuvinte, ești fericit atunci când ai un spirit bun alături de tine. Când l-ai enervat tare și te-a părăsit… nu-i prea bine de tine. La două milenii și jumătate distanță, ne aflăm într-o societate care supralicitează fericirea în scopuri economice. Și îi iese atât de bine! Stai pe canapea de o săptămână, înconjurat de pungi de Lay’s și doze de Cola? Nu este nicio problemă. La televizor este o reclamă cu cel mai nou aparat de cafea, de 2000 de lei. În jurul lui stau el și ea, parcă scoși din cataloagele agențiilor de modă. Sunt abia treziți, dar arată impecabil. Te gândești la tine când te dai jos din pat, cu ochii umflați și părul în toate direcțiile. În jurul lor se învârt trei copii și-un câine, în timp ce tu stai singur și-ți plângi de milă. Deschizi fereastră nouă pe laptop și peste câteva zile ai un aparat de cafea nou-nouț. Mai deschizi o pungă de chipsuri și începi maratonul Netflix.

Cum am ajuns aici?

Ce s-a întâmplat? De unde a apărut toată discrepanța între ce ne dorim și ce avem nevoie? Un răspuns care îmi vine în minte este că facem din fericire o stare de euforie continuă, de parcă am fi conectați permanent la morfină. Am confundat fericirea cu plăcerea. În mod natural, fugim de durere, care este acum nefericirea. În plină schemă utilitaristă, am renunțat de mult să fim un Socrate nefericit de dragul unui animal satisfăcut. Unde mai adaugi toate poveștile, basmele și filmele de la Hollywood, în care ea este neajutorată, într-o familie care o disprețuiește, iar prințul vine pe un cal alb și o scoate de acolo alături de Zâna cea bună, patru șoareci transformați în armăsari și un dovleac prefăcut în caleașcă? Tot așteptăm să fim salvați ca niște victime profesioniste ce suntem. Ne luăm frumos credințele-identități la masă și le spunem cu spirit dictatorial: „Sunteți aici să mă serviți. Tu, care aștepți mereu ca ceilalți să facă ceva pentru tine, continuă să te plângi. Tu, care mănânci ca să te simți vinovată, vezi că am făcut o comandă nouă pe Glovo, pregătește-te. Tu, care spui că toți oamenii îți vor răul, vezi că ți-a scris cineva pentru o colaborare; scoate agenda și fă-i diagnosticul social mai ceva ca serviciile secrete”. Și pleacă toți la job, iar tu rămâi blocat în aceleași circuite care se repetă la nesfârșit. Societatea în care trăiești, înnebunită după control și previzibilitate, te ajută de minune să-ți fie tot mai greu să-ți schimbi viața pentru ceea ce dorești.

Ce putem face?

Ce vreau să spun este că dacă vrei să fii fericit, trebuie să începi să faci lucrurile diferit. De la cele mai mărunte la cele mai mari. Îți bei cafeaua cu zahăr? Astăzi încearcă fără. Te plimbi mereu cu căștile în urechi? Astăzi invită un prieten în parc, să vorbiți și să vedeți ce s-a mai întâmplat în viețile voastre. Citești câte șapte cărți deodată? Acum bucură-te de ele pe rând, concentrează-te la fiecare, dă-le voie să fie importante în viața ta. Ieși la masă și stai cu telefonul lângă farfurie, cu datele mobile pornite, numai, numai, auzi clinchetul și pornești o nouă conversație? Lasă-l astăzi în buzunar și doar bucură-te de gustul mâncării. Ți-ai dorit întotdeauna să faci cursuri de artă și citești aceste rânduri din biroul în care părinții tăi ți-au impus de o viață să fii? Vezi când începe următoarea sesiune de admitere. Nu cânți pentru că nu crezi că ai voce frumoasă? Doar cântă. Vrei să îți schimbi radical viața, dar îți este teamă de necunoscut? O să supraviețuiești și este foarte posibil să fii mult mai fericit decât acum. Ai de ales între o nefericire cunoscută și o fericire necunoscută. Riscă. O persoană îmi spunea cândva că este amuzant că noi credem că avem atât de mult timp. Dar nu avem. Cum frumos spune poetul persan Rumi: „Viața ta este doar a ta. Dacă nu o trăiești, cine o va face în locul tău?”.

Viața nu este despre a căuta plin de frustrare o fericire care nu va veni niciodată, căci este un ideal al imaginației, cum spunea Kant. Fericirea este momentul în care anulezi comanda pentru aparatul de cafea și te duci să-ți cumperi sau să adopți un câine sau o pisică, dacă asta este ceea ce ți-ai dorit dintotdeauna. Cafeaua va avea un gust mai bun de acum înainte.

Leave a reply