La fel ca majoritatea zicalelor, și aceasta are sâmburele ei de adevăr, provenit dintr-o înțelepciune populară îndelungată. Mesajul ei constă în aceea că omul nu se poate schimba în trăsăturile sale fundamentale de personalitate. Am putea oare să contestăm o astfel de teză morală seculară? Putem și chiar o vom face, ținând cont de câteva precizări.

  1. Personalitatea umană este o mixtură de factori stabili și factori dinamici. Proporția acestora, influența reciprocă și prioritatea pe care o au unii față de alții în anumite momente definesc „firea” omului într-un anumit moment al vieții sale.
  2. Factorii stabili sunt predispozițiile genetice și programele inconștiente înregistrate de copil în primii săi ani de viață. „Trebuie să demonstrez că merit să exist” este convingerea centrală (deși irațională) din miezul anxietății de performanță. „Nu mă pot descurca singur în niciun context” este mesajul care rulează permanent în mintea unei persoane care suferă de anxietate de separare și/sau care manifestă un grad ridicat de dependență față de o altă persoană. Aceste introiecții sunt strategii de supraviețuire pe care copiii, în uriașa lor inteligență adaptativă, le realizează pentru a face față unor medii dificile în plan emoțional. Majoritatea avem cel puțin câteva astfel de convingeri iraționale care ne guvernează, din umbră, viața.
  3. Noi putem modifica aceste credințe limitative printr-un proces de autoexplorare, introspecție, analiză de sine, precum cel prilejuit de un demers terapeutic de lungă durată. Tehnicile din terapia psihodinamică, psihanaliza relațională, terapia Gestalt, analiza tranzacțională, terapia cognitiv-comportamentală și, reunindu-le pe toate acestea, terapia integrativă sunt foarte utile în a testa aceste convingeri care ne limitează viața cu o uriașă compulsie la repetiție.
  4. Studiile au arătat că factorii genetici se modifică, în timp, ca urmare a unei puternice influențe a factorilor de mediu. Ai părinți depresivi? Îmi pare rău că a trebuit să trăiești o astfel de experiență în calitate de copil, dar este important să știi că poți să oprești acest ciclu ca adult. Din punct de vedere neurologic, depresia se caracterizează printr-un deficit de neurotransmițători. Putem noi să ne modificăm arhitectura activității neuronale? Desigur! Calitatea creierului prin care putem să ne transformăm viața se numește neuroplasticitate și este o descoperire extraordinară!
  5. Va fi ușor? Nicidecum! Va fi captivant? Firește! Vei fi singur? Nu. Ești pregătit să faci acest pas pentru tine? Aici este nevoie să răspunzi tu.
Leave a reply