Femeia care priveşte înapoi

plecareaÎn urmă cu câteva luni, am participat la o petrecere festivă. Am fost aşezat la o masă cu vreo zece persoane, dintre care cunoşteam din vedere vreo două fete, alături de care am conversat iniţial într-o manieră rece şi protocolară.

O fată se juca cu două furculiţe, încercând să le echilibreze cu concentrarea unui copil care pune tot sufletul în ceea ce face. Am privit-o amuzat cum s-a bosumflat când furculiţele au căzut, scoţându-şi uşor buza de jos în afară într-un gest seducător. Văzând că o analizez cu atenţie, m-a privit zâmbind şi mi-a făcut cu ochiul.

Dintr-o dată s-a arătat în sufletul meu atât de fragedă… Părul, ochii, obrajii, gura, gâtul, mâinile, picioarele pe care doar mi le imaginam… erau divine. Încercând să deschid o discuţie cu ea, am întrebat-o împins de intuiţie ( sau poate că nu ) dacă este actriţă. Chipul ei a răsărit într-un zâmbet larg când a răspuns puternic, atrăgând interesul celor din jur: Da!

Aşteptase de mult timp ca o persoană să o identifice în funcţie de pasiunea care îi determina sufletul. Glumind apoi unul pe seama celuilalt într-o serie de tachinări inocente ( asemenea ochilor ei ), am plecat de la masă. Ea şi-a strecurat delicat mâna în spaţiul dintre pieptul şi braţul meu, tăcând.

Am coborât după aceea atât de multe trepte care se năşteau una din cealaltă la nesfârşit şi atât de multe iluzii că timpul va încremeni, iar noi vom rămâne pentru totdeauna unul lângă celălalt.

Pe la miezul nopţii, era cu un pas în faţa mea, mergând atât de frumos… Am prins-o de încheietura mâinii şi am întors-o spre mine. Ne-am sărutat, iar gurile noastre s-au împlinit într-un tremur atât de ireal încât doar adevărul îl putea cuprinde. Iar în acele scurte momente când sufletele noastre zburau deasupra lumilor toate, talpa goală a piciorului ei s-a dezlipit lent de la pământ, s-a ridicat uşor şi mi-a mângâiat glezna, iar apoi a urcat până la genunchi. Ştiam atunci că iubesc.

A doua zi de dimineaţă am văzut-o pe stradă. Era îmbrăcată sport, la ochi avea o pereche de ochelari fumurii, iar pe cap o pălărie voluminoasă, imaginea ei pierzându-se în mulţime. Dar am ştiut că este ea.

Am prins-o de braţ şi s-a cutremurat pământul tot sub tălpile noastre. M-a privit surprinsă ca pe un străin. Şi-a coborât doar un centimetru ochelarii pe nasul firav pentru a putea întreţine contactul vizual şi mi-a spus cu un talent teatral fără margini: Nu vă supăraţi, domnule, dar cine sunteţi?

Ştiam că glumeşte. O simţeam în glezna mea atât de intens, acolo unde mă iubise cu o noapte în urmă. Am tot aşteptat un gest care să o trădeze, un zâmbet slab care să o dea de gol, dar nu a apărut nimic. Nu am reacţionat în niciun fel.

Ea a trecut pe lângă mine ridicând uşor din umeri şi s-a îndepărtat tot mai mult. Parcă auzeam în paşii ei tocurile din noaptea trecută care îi înglobau mersul într-o muzicalitate îngerească. Deşi încercasem să nu procedez astfel, am întors capul pradă tentaţiei: mă privea peste umăr, risipindu-mă în toate stările pe care nu le puteam atinge fără ea, părul fluturându-i sub mângâierea adierilor slabe de vânt.

Privirea aceea încă este aţintită asupra mea în acest moment ( în care eu scriu şi tu citeşti ) şi mi-am dat seama că viaţa este pentru om doar o biată servitoare care îi aşază la picioare tot ce are nevoie pentru a fi cu adevărat împlinit.

Imaginea ei îmi va rămâne mereu întipărită adânc în minte. Pentru că femeia care priveşte înapoi cu siguranţă te iubeşte şi se va întoarce.

Sper.

 

Leave a reply