Gândirograme

Mereu alții. Mereu aceiași.

Suntem ființe orientate spre înalt. Dorim să trăim plenar, ca într-un cerc din care nu lipsește nimic, să aducem în ființa noastră tot ce există sau va fi existat vreodată. Dar viața noastră este structurată linear, fragmentată, supusă unui continuu proces de destructurare. Am vrea să trăim toate iubirile deodată, să citim o carte dintr-o singură privire, fără să fie nevoie să traversăm treptat fiecare pagină, să facem saltul peste scară, nu să urcăm treptele, să zburăm, nu să pășim. Și paradoxal, într-o lume care tinde să accentueze tot mai puternic dihotomia dintre subiect și obiect în orice proces de cunoaștere, voința noastră aspiră să estompeze această demarcație, să elimine extremele, să facă din subiect și obiect o singură substanță.

Nu suntem făcuți pentru lumea aceasta. Suntem doar călători buimăciți de umbre, de iluzii, de fantezii, în căutare de trăire autentică, de libertate a contemplării, de plinătate. Constituția noastră sufletească cere o altă lume, pe care artiștii încearcă din răsputeri să o plămădească, iar filosofii să o analizeze. Motivul pentru care sufletul nostru este încărcat de extaz în fața unei opere de calitate este pentru că simte că ea provine dintr-o strădanie specifică lui, dar pe care nu reușit să o întrupeze, că a vrut și el să spună exact același lucru, dar nu știa că este posibil. Este ca o inspirație de aer răcoritor, ca o liniștire, o calmare a absurdului. Căci, așa cum spunea un autor, un poet nu trebuie să-i spună cititorului ceea ce acesta nu știe, ci ceea ce știe, dar nu are cuvinte să spună.

Și dacă ne afiliem acestei gândiri, esența vieții pare să fie aceasta: încercarea de a armoniza zborul sufletului cu gravitatea pământului. Este clar că nu le putem trăi decât împreună (aici), căci fiecare o presupune implicit pe cealaltă. Zborul este circular, gravitatea este liniară.  Dar cum pot avea timpul, viața sau existența în ansamblul ei atât natură circulară cât și natură liniară? Simplu: armonizate, împreunate, combinate, ele dau naștere unei noi forme geometrice: spirala. Ea este circularitatea nerepetitivă, liniaritatea ocolitoare. Ea este viața noastră. Mereu alții și mereu aceiași.

S-ar putea să îți placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *