Gândirograme

Îngerul lecturii

Trebuie să existe, așa cum există îngeri ai oamenilor, ai popoarelor, ai mărilor și pământurilor, ai locurilor și ai epocilor, și un înger al lecturii. (Acest text este scris sub influența benefică și dinamizatoare a lecturii cărții „Despre îngeri” a lui Andrei Pleșu, despre care voi scrie curând pe blog.)

Cum s-ar explica altfel liniștea bibliotecilor, starea de pace a chipului așezat deasupra coperților deschise, intervalul luminos dintre cuvânt și sens, tremurul sufletului când simte fărâme de adevăr? Cum să justificăm toate acestea dacă n-ar exista o instanța supra-rațională, supra-senzitivă, pe care o intuim însă? Un om obișnuit are, ce-i drept, cel puțin un înger păzitor. Un cititor are cel puțin doi.

Îngerul lecturii este necesar din mai multe motive:

  1. lectura este pretutindeni în jurul nostru, fie că vorbim despre citirea textelor sau a naturii, a semnelor, a chipurilor; pentru ca omul să se poată instrui de activitatea lecturii, trebuie să fie îndrumat, căci este necunoscător față de aceste taine; călăuza sa nu poate fi decât o entitate spirituală, diafană, de sorginte divină care să-l conducă în mod blând și cu grijă prin acest travaliu al mersului spre interiorul lucrurilor;
  2. lectura, ca toate activitățile ce pornesc din voința omului (și chiar mai presus decât multe dintre acestea prin caracterul ei ermetic, ce necesită un inițiator care să meargă prin pădurea de labirint a literelor) are și un demon al ei; el ne poate înfățișa cu bune intenții și într-un mod seducător scenariul propriei noastre distrugeri, pe care să o înfăptuim în mod deliberat ca reacție a inerției pe care ne-au produs-o erorile de înțelegere; este esențială, de aceea, o contrapondere, o călăuză care să alunge întunericul și iluziile, să clarifice că, în labirint, un perete este un perete, iar o cotitură este o cotitură și niciodată acestea nu se confundă. Omul este liber. Dacă n-ar exista și un tovarăș bine intenționat de călătorie, omul n-ar putea să aleagă, în detrimentul răului, decât să nu mai citească. Iar atunci ar avea de ales între două rele.
  3. lectura este modul în care ni se înfățișează mesajele; este o formă de epifanie, de desfacere a adevărului sub ochii noștri, de luminare și sporire a înțelepciunii. Virtutea înțelegerii corecte a mesajelor divine (luăm doar cazul Bibliei, dar pot intra în discuție și textele Sfinților Părinți sau alte texte sacre) nu poate fi transmisă omului decât pe cale divină. De la Dumnezeu este dat darul înțelegerii, iar cum intervalul dintre Divinitate și Umanitate este, de la natură, atât de larg, această înțelegere nu poate fi transmisă direct de la Unu la Multiplu. Dar acel spațiu este populat, însă, de îngeri, care au rol de mesageri: transmit rugăciunile oamenilor către Dumnezeu și învățăturile lui Dumnezeu către oameni. Este, așadar, de la sine înțeleasă necesitatea unei ființe angelice în ceea ce privește lectura și sora ei corespondentă, hermeneutica.

Lista motivelor poate continua, dar eu mă opresc aici. Ce vreau să punctez este că un lector adevărat, un cititor de profesie, care plătește abonamentul la TV doar ca să se uite o dată pe săptămână la emisiunea lui preferată, pentru că în rest este mult prea ocupat să-și limpezească privirea minții în apele paginilor, simte cum umerii lui sunt împrejmuiți de lumină atunci când alege cărțile pe care urmează să le cumpere sau să le împrumute, atunci când primește sau oferă o carte cuiva drag, atunci când face o anumită alegere în fața rafturilor și nu o alta, că există o voce angelică ce îi îndrumă pașii spre înțelegerea prin lectură.

Unii ar putea spune că este vorba doar de contingent, alții că oamenii asociază în afara conștientului informațiile pe care le au despre o carte încă necitită cu nevoile lor din acel moment, iar alții, din categoria cărora fac și eu parte, cred cu tărie că există un chip de lumină care sălășluiește prin și dincolo de cărți. Avantajul acestora din urmă este că ei au alături un Prieten.

S-ar putea să îți placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *