Biblioteca Orașului

„Consolările filosofiei” de Alain de Botton. Sau despre vindecarea sinelui.

 

Titlu original: „The consolations of philosophy”

Editura: Vellant (Colecția „Versant – brand de carte nonfiction revelator și incitant”)

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 280

 

 

Aceasta nu este o carte despre filosofie. Trebuie să precizăm: Botton (al cărui stil limpede și atrăgător a ademenit mulți cititori până acum) se folosește doar de viața și scrierile unor filosofi celebri pentru a realiza un itinerar spre interiorul ființei noastre. Cartea este împărțită după cum urmează:

  • Consolare pentru lipsa de popularitate;
  • Consolare pentru lipsa banilor;
  • Consolare pentru frustrare;
  • Consolare pentru inadecvare;
  • Consolare pentru o inimă rănită;
  • Consolare pentru dificultățile vieții;

Botton va veni cu tot atâtea răspunsuri prin viețile lui Socrate, Epicur, Seneca, Montaigne, Schopenhauer și Nietzsche. Lucrarea este însoțită, de asemenea, de picturi, scheme, grafice și ilustrații simpatice care dau un aer ludic mesajului. Autorul scrie adulților ca pentru copii, încearcă să vorbească simplu, coerent, să aducă împreună la dans ideile pentru plăcerea ta. Pe lângă avantajul îmbogățirii culturii generale și, în special, filosofice (știați, de exemplu, că Nietzsche mai este numit și „filosoful munților”, că Jacques-Louis David s-a jucat cu temporalitatea în celebra sa pictură „Moartea lui Socrate”, înfățișându-l pe Platon mai bătrân decât pe Socrate, deși era cu peste douăzeci de ani mai tânăr sau că Schopenhauer avea o obsesie pentru pudeli, pe care îi prefera în detrimentul oamenilor?), esențială rămâne valoarea terapeutică a scrierii, vădită din intenționalitatea autorului.

(Jacques-Louis David – „Moartea lui Socrate” – Platon, întors cu spatele la capătul patului)

Alain de Botton a scris această carte ca să vindece într-un mod diferit. Nu ridică pretenția de a ști chiar el ce este mai bine pentru viețile noastre. Ci identifică anumite probleme majore ale lumii contemporane și umple golurile create de acestea cu vieților filosofilor amintiți pentru a purifica frustrările, durerile sufletești, amintirile neplăcute și pentru a crea loc pentru ceva nou, mai bun. Este o lectură plăcută, susținută de un stil simplu, curat, de suport vizual și mult umor, perfectă de citit în metrou sau în tren, în călătorii în general, pentru că lucrurile au mai mult sens când sunt în mișcare. La fel cum este și mintea noastră când citim o carte bună: în continuă mișcare, folosind toate resursele ei interioare pentru a clădi o lume din ce în ce mai bogată, mai frumoasă, mai colorată în edificiul lecturii individuale, unic pentru fiecare dintre noi. De aceea ni se par oamenii care citesc deosebiți: pentru că atunci când vorbim cu ei, vorbim deopotrivă cu toții autorii pe care i-au citit, admirăm nu doar niște ochi, ci un muzeu de vibrații sufletești, de imagini mentale, de adevăruri picturale. Aceasta este senzația atunci când citești „Consolările filosofiei”: că dansezi printr-un mare templu în care filosofii discută și stau la un pahar de vin pe deasupra timpului. Mai puțin Nietzsche: el preferă să bea mai mult lapte.

S-ar putea să îți placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *