Behind the book

Behind the book: Trimiterea manuscrisului către edituri

10496252_545223418922553_8665829236197792849_oDacă săptămâna trecută am vorbit despre scrierea propriu-zisă a cărţii, astăzi vom discuta despre următoarea etapă: trimiterea manuscrisului către mai multe edituri.

Este important să respecţi faptul că trebuie să fii în deplin acord cu ceea ce ai scris. Nu uita să laşi manuscrisul deoparte pentru o perioadă şi să-l citeşti de cinci, zece, de o sută de ori dacă este nevoie. Fiecare modificare pozitivă îţi poate creşte şansele de a fi publicat. Oferă cartea şi altor persoane apropiate şi de încredere: aşteaptă păreri, discută şi încearcă să fii cât mai obiectiv, chiar dacă nu este deloc uşor.

După ce ai terminat de revizuit textul, poţi să te gândeşti la trimiterea lui către edituri. Recomandarea mea este să-ţi faci o listă cu editurile din România, de la cele mai mari la cele mai mici: caută pe internet, analizează-ţi cărţile din bibliotecă, vezi la ce edituri sunt publicate şi care dintre ele a publicat cărţi de acelaşi gen cu a ta. Analizează apoi modalitatea prin care poţi trimite manuscrisul către acestea: majoritatea vor dori să îl trimiţi în format electronic pe mail, alături de un CV, altele vor aborda varianta mai veche şi îţi vor cere să-l trimiţi prin poştă la sediul editurii lor etc. Trimite la cât mai multe edituri. Nu se ştie care dintre ele va fi interesată de manuscrisul tău.

Urmează o perioadă foarte grea: aşteptarea răspunsurilor. Din proprie experienţă, pot să-ţi spun că majoritatea editurilor care nu sunt interesate de textul tău, vor alege să nu-ţi răspundă pur şi simplu, iar altele, care sunt mai puţine şi serioase, îţi vor trimite un mesaj, iar dacă dai de un editor mai prietenos, îţi va şi argumenta de ce răspunsul lor a fost unul negativ.

Dacă niciuna dintre edituri nu-ţi răspunde în cel mult trei luni, atunci poţi să te gândeşti că manuscrisul tău nu a trezit interesul lor. Fiecare răspuns negativ sau fiecare răspuns pe care nu l-ai primit efectiv va fi simţit ca un pumn puternic în stomac, dar tu nu trebuie să te dai bătut. Mai caută edituri, mai trimite manuscrisul şi aşteaptă din nou.

De asemenea, se organizează deseori concursuri pentru debutanţi, ceea ce este o şansă foarte mare pentru tine. Trimite şi acolo.

În cazul favorabil în care una dintre edituri îţi acceptă manuscrisul şi doreşte să-l publice, crede-mă, ar fi bine să dai o petrecere sau să faci cinste apropiaţilor şi celor care te-au ajutat. Ai motive mari de bucurie.

După petrecere, putem discuta de următoarea etapă: contractul.

Ne vedem sâmbăta viitoare.

PS: Continuă să scrii!

S-ar putea să îți placă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *