Behind the book

Behind the book: De la idee la carte

favicon,,Behind the book” este un proces prin care se urmăreşte evoluţia unei cărţi de la stadiul de idee la stadiul de format tipărit. El a apărut prima dată în America, dar s-a extins rapid şi în celelalte state ale lumii prin diferite metode, fie sub formă de videoclipuri încărcate pe YouTube, fie ca postări pe blogul personal ( variantă pe care o voi adopta şi eu ) sau alte variante prin care autorul transmite toate etapele publicării unei cărţi către cititorii lui.

O carte îşi are izvorul în autorul ei. Din acest motiv consider că scriitorii sunt artiştii care se apropie cel mai mult de Dumnezeu – ei creează lumi, oameni şi poveşti de viaţă. Bineînţeles că fiind o artă, scrisul este strâns legat de talentul şi menirea unei persoane. De cele mai multe ori, tendinţa de a scrie se află încă de la naştere în interiorul omului şi iese la suprafaţă la o vârstă foarte fragedă, fiind adesea declanşată de un eveniment marcant din viaţa persoanei respective. Pot fi însă şi excepţii.

De cele mai multe ori, persoanele care scriu se vor apropia într-un fel sau altul şi de citit. Un autor asemăna la un moment dat cititul cu un sac foarte încăpător, care se umple treptat cu fiecare carte citită. Nu poţi scoate ceva bun dintr-un sac lipsit de informaţii.

După ce se formează cadrul favorabil în mintea persoanei respective, cadru format din substratul dat de talent, stratul dat de cunoştinţele dobândite în timp şi adstratul dat de imaginaţie şi viziune, are loc o nouă etapă: apariţia ideii care declanşează spiritul scriitoricesc. Această idee poate apărea în timp ce te plimbi cu trenul cum s-a întâmplat în cazul lui J.K.Rowling, în timp ce te uiţi la televizor ca în cazul lui Suzanne Collins sau printr-un vis ca în cazul meu. Ce se poate afirma cu certitudine este că ideea nu apare pur şi simplu de nicăieri: ea este ascunsă dinainte în subconştientul tău, se formează şi acumulează informaţii, se conturează şi devine complexă fără ca tu să-ţi dai seama.

Este recomandat ca odată ieşită la suprafaţă, ideea să fie lăsată o perioadă să lucreze în mintea ta. De obicei, acest lucru se întâmplă foarte repede, în doar câteva zile, când vei avea impresia că tot ce ţi se întâmplă contribuie unui plan din ce în ce mai amplu.

IMG_20150717_125534Când simţi că este momentul, începe să scrii. Fie că scrii de mână sau la laptop, ori calculator, oferă viaţă personajelor, individualizează-le şi dă-le personalitate. Pe baza lor, construieşte scenele şi lasă-le să curgă una din cealaltă în mod logic. Iar apoi, continuă să scrii. Vei observa că în momentele când eşti la liceu sau la locul de muncă, dar mai ales atunci când eşti liniştit, mintea ta va întoarce lumea pe care ai creat-o pe toate părţile şi îi va da contur.

În aceste momente trebuie urmărită doar o regulă sfântă: Scrie! Oriunde, oricând, oricum. Aceasta este perioada în care vei consuma tot mai multe ceşti de cafea, ceai şi ciocolată caldă.

După ce ai terminat de scris, oricât de entuziasmat ai fi să îţi vezi cartea tipărită, desparte-te de ea pentru o perioadă de câteva luni, iar după aceea, scoate-o la imprimantă şi citeşte-o cât timp eşti liniştit şi ai mintea limpede. Garantez că vei avea o mulţime de modificări de făcut, vei adăuga fraze întregi şi vei tăia altele, spunându-ţi: ,,Cum am putut să scriu aşa ceva?”.

Aceasta etapă este foarte importantă pentru că îţi va ridica manuscrisul la un nivel mai înalt. Este recomandat să procedezi astfel până când vei fi mulţumit de ce ai scris. Poţi să oferi povestea ta şi unor persoane de încredere, cu experienţă în ceea ce priveşte cititul sau scrisul şi să le ceri păreri. Evită însă să o trimiţi în mediul online, pentru că poate fi preluată şi astfel şansele tale să o publici scad semnificativ. Dacă o editură este atrasă de manuscrisul tău şi doreşte să-l publice, un redactor de carte va revizui cu siguranţă textul de mai multe ori, dar sunt puţine şanse ca tu să mai poţi modifica ceva, aşa că profită de momentele în care ai această posibilitate.

Cam atât cu scrisul. Ne vedem sâmbăta viitoare pentru a doua etapă: Trimiterea manuscrisului către edituri.

PS: Dacă aveţi întrebări, curiozităţi sau sugestii, puteţi să-mi lăsaţi un comentariu mai jos.

S-ar putea să îți placă

3 thoughts on “Behind the book: De la idee la carte”

 1. Nicoleta says:

  Utile sfaturi, eu una îți mulțumesc că le-ai împărtășit 🙂 Totuşi, cum poți trece peste blocajele care pot apărea la un moment dat? Blocaje de genul conexiunilor dintre scene, idei… E puțin frustrant să vrei să scrii, dar parcă e o gaură neagră în capul tău și nu găsești acea cale de a ajunge la ceea ce-ți dorești să transmiți.

  1. Petruț Dinu says:

   Blocajele sunt fireşti în scrisul unei cărţi. Fiind o acţiune amplă, ai nevoie de o foarte bună ordine în minte ca să nu te pierzi în idei. Mi s-a întâmplat şi mie de câteva ori să mă blochez.Iată cum am procedat: M-am gândit clar că ceva nu este în regulă şi mi-am propus să nu mai continui până nu îmi dau seama ce anume. M-am liniştit şi am reluat în minte acţiunea cărţii, iar după fiecare scenă mă gândeam: Este aceasta necesară? Transmite ceva cititorului? Are ea un rol? Dacă răspunsul era afirmativ, o lăsam neschimbată. Dacă era negativ, mă gândeam din nou: Dacă este ceva în neregulă cu o secvenţă, trebuie să o elimin pe toată sau doar o anumită parte din ea? Şi asfel ajungeam la un consens cu mine însumi. Asta este cel mai important: să fii tu în primul rând de acord cu ceea ce scrii. Dacă nu simţi că este bine ceva, analizează, modifică şi continuă. Dar cel mai important este să scrii în continuare 😀

   1. Nicoleta says:

    Îți mulțumesc pentru răspuns. Ai dreptate, aceste blocaje sunt chiar esențiale, dar ținând cont de ceea ce ai spus cred (sper) că voi reuși să scriu ceea ce simt, ceea ce-mi doresc. Cu siguranță voi continua să scriu Mulțumesc încă o dată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *